Referenties
Sinds de heroprichting van de Bruggenbank medio 2019 is een hoop werk verzet: inmiddels hebben ruim twintig bruggen een tweede leven gekregen via de Bruggenbank. Hiermee hebben we al veel nieuw aan te winnen grondstoffen bespaard en dragen zo bij aan een duurzamere Grond-, Weg- en Waterbouw sector. We delen graag onze ervaringen. Zie onderstaande projectvoorbeelden en -referenties. Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd? Neem gerust contact met ons op!
Bruggenbank anno 2025: ruim 20x hergebruik via ons platform!
Het idee van hergebruik van civiele kunstwerken bereikt steeds meer binnen mensen – zowel overheidsorganisaties als aannemers, slopers, agrariërs en burgers. Een ontwikkeling die we van harte toejuichen om onze infrastructuur duurzamer te maken conform het Klimaatakkoord: Nederland circulair in 2050. De verschillende projecten die ontstaan zijn vanuit de Bruggenbank krijgen de aandacht. Onderstaand een greep uit de berichtgeving die laat zien dat hergebruik kan en werkt en welke stappen we al gezet hebben.
Landelijk in het nieuws:
- Tijdens een interview met het Nieuwsweekend op NPO Radio 1 (Omroep Max)
- Een artikel van De Volkskrant waarin de Bruggenbank wordt genoemd als bestaande oplossing voor het hergebruik van bruggen
- Tijdens een interview bij Nieuws&Co op NPO Radio 1 (NOS en NTR) – vanaf circa minuut 43 is het interview over de Bruggenbank te horen
En op de landelijke Circulaire Bouwcatalogus:
De eerste bruggen in het nieuws:
- Een brug te koop in Veenendaal, via een artikel in De Gelderlander waarin een brug op ons platform wordt aangeboden
- Diverse artikelen en verwijzingen naar het hergebruik van de Waaghoofdbrug uit Leiden naar het RadboudUMC in Nijmegen:
Artikel in het Leidsch Dagblad
Artikel op de website het RadboudUMC
Artikel op de website van Sleutelstad
Video over de herplaatsing
Artikel op NU.nl (via Sleutelstad)
Verwijzing op Wikipedia van de Waaghoofdbrug - Een betonnen fietsbrug uit Veenendaal ‘als nieuw’ als Deltabrug in Leiden:
Artikel in De Gelderlander
Artikel in De Rijnpost
Artikel in De Rijnpost (2)
Artikel op de website van Sleutelstad
Video over de herplaatsing met beide wethouders
Artikel op de website van BouwCirculair
Artikel op de website van Platform Bruggen - Duurzaam hergebruik van hout in Elst:
Artikel met video in en op de website van De Gelderlander - Geen nieuwe grondstoffen, maar hergebruik in Friesland:
Artikel in de Stellingwerf - Circulaire brug op duurzaam bedrijventerrein Ecomunitypark mét biobased leuningen:
Artikel in de Nieuwe Ooststellingwerver
Artikel op de website van Biosintrum
Artikel met radiofragment op de website van Omrop Fryslan - Oude val Fraamklapbrug uit Middelstum hergebruikt voor de Eendrachtsbrug in Kiel-Windeweer:
Post op LinkedIn - Het toeval van Tjamsweer: hoe een raadsvraag leidde tot vragen over de Bruggenbank:
Artikel in het Dagblad van het Noorden - Vanuit de wijk naar de campus: houten brug in Delft krijgt tweede leven in eigen stad:
Artikel op de website van Royal HaskoningDHV - Gemeente Maassluis is een duurzame brug uit Pijnacker rijker:
Artikel op de website van gemeente Maassluis
Video over de herplaatsing van ‘The Fixers’ door de CoBouw - Op naar meer…:
Artikel in de Halderbergse Bode (via de Internetbode)
Tot slot enkele verwijzingen naar mediums die het initiatief dragen en waarmee we samenwerken:
- De Circulaire Bouwcatalogus
- De Nationale Bruggenbank – hiermee werken we nauw samen met onder meer het hergebruik van betonnen prefab liggers
- FiberCore Europe
of vind ons en berichten over de Bruggenbank via de hashtag #bruggenbank op LinkedIn
Nieuw leven voor de Bruggenbank - het hoe en waarom: 'Gezocht en gevonden: een tweedehands brug in Noardeast- Fryslan'
De Aldwaldmersyl is een oude sluis in de Wâlddyk, een slaperdijk ten noorden van Oudwoude in noordoost Friesland. De vaste brug over de gemetselde sluis was niet meer sterk genoeg voor het zware landbouwverkeer dat over de Wâlddyk rijdt. De brug wordt vervangen door een tweedehands brug die elders in de provincie over is. Projectleider Boele Dijkstra van de gemeente Noardeast- Fryslan vertelt: “Het idee om een bestaande brug te hergebruiken kwam ter sprake tijdens een kenniscafé georganiseerd door Ohpen Ingenieurs uit Leek. We vonden dat een inspirerend idee en een dag later hebben we als gemeente een advertentie opgesteld. ‘Gezocht: brug.’ Er kwamen volop reacties. Sterker nog: we kregen maar liefst zes bruggen aangeboden”. De provincie Frylsân bouwt over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl een “biobased” draaibrug. De oude basculebrug wordt daarmee overbodig en het stalen brugdek leek de best passende brug voor Âldwâldemersyl. Toen het haalbaarheidsonderzoek met een positieve conclusie werd afgesloten, is een inpassingsplan opgesteld waarin alle stappen van de plaatsing van de brug uitgebreid beschreven zijn. “Met het project ‘Tweedehands brug Oudwoude’ laten we hier in Friesland zien dat we voorop lopen als het gaat om het hergebruiken van grote bouwmaterialen”, zegt Dijkstra.
Daarmee benoemt Boele een belangrijk punt: de circulaire economie. Het woord circulair betekent niets meer of minder dan dat de cirkel weer rond is door materiaal te hergebruiken. “Dat vraagt om een andere mindset”, weet de projectleider. “Tien jaar geleden zouden we hebben gekozen voor een nieuw valdeel. Maar met het schaarser worden van grondstoffen zien we steeds meer de noodzaak in van het hergebruiken van bouwmaterialen.” Met het project in Oudwoude wil Boele een statement maken. “Met het doorbreken van traditionele samenwerkingsvormen laten we zien dat het mogelijk is om op korte termijn duurzame initiatieven van de grond te krijgen. Gelukkig zien we om ons heen steeds meer voorbeelden van gemeenten die dit ook oppakken.”